Ülkemizi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli sarsıntılardan sonra gündeme gelen mümkün İstanbul sarsıntısının bilhassa bu kentte yaşayanlar üzerinde oluşturduğu tesire dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Dr. Firdevs Seyfe Şen, sarsıntı telaşıyla baş etmek için tavsiyelerde bulunuyor.
Kişinin öncelikle alması gereken tedbirlere yönelerek denetimlerini sağlamasını tavsiye eden Şen, kişinin denetim edemeyeceği noktalara uzun mühlet takılmaması gerektiğini vurguluyor. Şen’e nazaran, kişi kendini rahatlatmak için kendisine düzgün gelebilecek aktivitelerle meşgul olması, olumluda kalması ve ruhsal sağlamlığı geliştirmek için vakit ayırması değer taşıyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Firdevs Seyfe Şen, muhtemel İstanbul sarsıntısı nedeniyle ortaya çıkan tasa ve baş etme yollarına ait değerlendirmede bulundu.
Olası İstanbul sarsıntısı gündeme getiriliyor
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli sarsıntılardan sonra medyada daima olarak muhtemel İstanbul sarsıntısından bahsedildiğini kaydeden Psikiyatri Uzmanı Dr. Firdevs Seyfe Şen, bu hususta herkesin ağır bir korku duyduğunu söyledi. Travma sonrası şahısların suçluluk duygusu hissedeceğini kaydeden Psikiyatri Uzmanı Dr. Firdevs Seyfe Şen, “İstanbul’dan öteki kente taşınamayanların yapabileceği en uygun şey, ellerinden ne geliyorsa odur. Yaşanılan konut, yaşanılan bölge önemli manada değerlendirilmelidir. Meskenin güvenliğini öğrenebilmek ismine ilgili yerlerden rapor alınmaya çalışılmalıdır.” dedi.
Evde tatbikat yapılmalıdır
Depreme hazırlıkta tatbikat yapmanın kıymetli olduğunu söz eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Firdevs Seyfe Şen, “Rutine yerleşmeyen bir şeyi travma sırasında yapmak çok zordur. Bu noktada vakit zaman konut içerisinde tatbikatlar da yapılmalıdır. Sarsıntı çantası hazırlamak ve sarsıntı için toplanma yerleri keşfetmek kişiyi kısmen de olsa âlâ hissettirebilecek şeylerdir.” tavsiyesinde bulundu.
İyi gelecek aktivitelerle meşgul olunmalıdır
Deprem tasasıyla başa çıkmak için tekliflerde bulunan Psikiyatri Uzmanı Dr. Firdevs Seyfe Şen, “Kaygıyla baş etmekte şahsa yardım edebilecek en kıymetli şey müspet psikolojidir. İnsan tabiatı gereği daima yapamadıklarıyla uğraşır, yaşayamadıklarıyla, elde edemedikleriyle uğraşır. Lakin bu üzere periyotlarda bunun hiçbir katkısı olmayacak, daha çok kaygılandıracak ve gerilim arttıracaktır. O nedenle akla bu türlü bir meşakkat, dehşet geldiğinde kişi kendi ismine yapabildiği şeyleri denetim etmelidir ve denetim edemediklerine uzun müddet takılmamalıdır. Günlük hayatta mümkün olunduğu kadar kişinin kendisine yeterli gelebilecek aktivitelerle meşgul olması yararlı olacaktır.” dedi.
Psikolojik sağlamlığı geliştirmeye vakit ayrılmalıdır
Bazen tasanın hayli yorucu olabileceğini, bireyde çok işkolik bir hale neden olabileceğini tabir eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Firdevs Seyfe Şen, “Her zamankinden farklı bir şey yapılıyorsa bir durulmalı ve kendine ne oluyor sorusu sorulmalıdır. Ağır gerilimle baş edebilmek için kişinin kendisini fark etmesi ve farkındalığını geliştirmesi çok kıymetlidir. Müspette kalmak ve ruhsal sağlamlığı geliştirmek için vakit ayrılmalıdır. Bu yapılanlar tasayı ve endişeyi azaltacaktır lakin büsbütün ortadan kaldırmayacaktır. Sonuçta endişe, insanları tehlikeye karşı hazır olmaya iten bir etkendir, gereğinden fazla olmadığı takdirde kıymetlidir.” diye konuştu.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı