İnternet, yanlış ve aldatıcı bilgilerin, dezenformasyonun ve düzmece haberlerin yayılımını kolaylaştırırken, bu durumun önüne geçmek isteyen üniversite öğrencileri kıymetli bir çalışmaya imza attı. Doğrulama platformu, üniversitelilerle bir ortaya gelerek gerçekleştirdiği teyitçilik çalışmalarını, “Teyitli Bilgi Kiti” ismini verdiği fiyatsız bir kitapçığa dönüştürdü.
İnternetin birincil haber kaynağı haline gelmesi ve platformların süratli içerik akışı, yanlış ve aldatıcı bilgilerin, dezenformasyonun ve geçersiz haberlerin yayılımını hızlandırdı. 2016’dan bu yana internette yanlış bilgi problemine tahlil arayan doğrulama tertibi Teyit, bu çalışmalar kapsamında yeni bir projeye imza attı. Yıllar içinde edindiği tecrübeleri 2022-2023 akademik yılında üniversite ortamına taşıyan Teyit, İstanbul, Ankara ve Eskişehir’deki üniversitelileri bir ortaya getirdiği “Teyitli Bilgi Kampüste” projesini, tıpkı isimle fiyatsız olarak sunulan bir kitapçığa dönüştürdü.
5 üniversiteden 263 öğrenci katıldı
Üç kentteki beş farklı üniversiteden projeye katılan 263 öğrenci, Teyit grubuyla gerçekleştirdikleri yüz yüze atölyelerde ve Discord buluşmalarında bilgi düzensizliği, hakikat bilgiye ulaşma formülleri, teyitçilik araçları, yanlış bilgi psikolojisi üzere mevzularda bilgi edindi. Seçim, doğal afetler ve komplo teorileri üzere tematik buluşmaların yapıldığı Teyitli Bilgi Yerleşkede projesi kapsamında öğrenciler, oluşturdukları teyitçilik topluluğuyla, 6 Şubat sarsıntıları ve seçimlerle ilgili 100’ü aşkın kuşkulu bilgiyi inceledi ve bir kısmını açık kaynaklarla teyit etti. Proje iştirakçisi öğrenciler, teyitçilik alanında kazandıkları tecrübesi, öğrendikleri gerçek bilgiye ulaşılabilecek araç ve kaynakları paylaşmayı sürdürürken, öğrencilerin çalışmalarıyla teyitlenen bilgiler ve proje süreci, Teyitli Bilgi Kiti ismi verilen bir kitapçığa dönüştürüldü.
“Herkes için hakikat bilgiye ulaşma rehberi”
Öğrencilerle yapılan paylaşım ve buluşmaların çıktısı olarak hazırlanan Teyitli Bilgi Kiti’nin herkes için yanlışsız bilgiye ulaşma yollarını anlatan bir rehber niteliğinde olduğunu kaydeden Teyit Eğitim İçerikleri Sorumlusu Esra Özgür, projeye ait değerlendirmelerini şu tabirlerle paylaştı: “Yüz yüze eğitimin sekteye uğraması, öğrencileri sırf yerleşkelerden değil topluluklarından, tecrübe paylaşımına alan açan toplumsal ortamlardan da uzaklaştırdı. Bu süreçte teyitçiliğin kişisel ve dijital bir pratik olmaktan öteye geçtiğini, bir topluluk olarak kuşkulu bilgilere karşı birbirimizi de güçlendirdiğimizi fark ettik. Bu tecrübe, kiti şekillendiren ana ögelerden biri oldu. Discord’da paylaşılan kuşkulu içeriklerin altına yorum olarak gelen sorular, Teyitli Bilgi Kiti’ndeki emniyetli kaynakları ayırt etmeye yarayan soru listelerini besledi, teyitçilik araçlarındaki anahtar tekniklerin hangileri olduğunu öne çıkardı. Teyitçiliğin temel kavramlarını, emniyetli kaynakları tespit etme formüllerini ve teyitçilik araçlarını anlatan, herkesin erişimine açık ve fiyatsız olan rehbere Teyit’in internet sitesi üzerinden erişilebiliyor.”